Youropia Flag


06 Ιανουαρίου 2012
Ειδήσεις
Οι Cyanna στη Youropia!
Με electro και rock n’roll στοιχεία στον ήχο τους, με πολλά lives ανά την χώρα, με τα τραγούδια τους να παίζουν σε repeat στο πικάπ του μυαλού μας και με ένα νέο δίσκο να έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα, οι Cyanna (σι- άννα) είναι αναμφίβολα μια μπάντα – πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα.

Kείμενο - Συνέντευξη: Χρύσα Δαγουλά

 

 

Τους γνωρίσαμε το 2007, με τη νίκη τους στον πρώτο διαγωνισμό του Coca-Cola Soundwave, τους μάθαμε ακόμα περισσότεροι με το album “Just a Crash” που κυκλοφόρησε το 2008. “Shine”, “Done be”, “Electron”, “Tv-Nation”, “On and on” – όλα τους κέρδισαν τη «μάχη» του ραδιοφωνικού airplay! Και λίγους μήνες πριν το “End is near” βρέθηκε στις προθήκες των δισκοπωλείων, κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις με τα “Perfect Mistake”, το “Miles and Miles” και φυσικά την εξαίρετη διασκευή του “I wanna be your dog”.

 

Αγγλικός στίχος, συναυλίες γεμάτες ενέργεια, εξώφυλλα και video clips υψηλής αισθητικής φαίνεται να είναι κάποια από τα συστατικά της επιτυχίας των Cyanna. H παρουσία τους, άλλωστε σε διεθνή φεστιβάλ, η πρόταση του «Just a crash» στην κατηγορία Greek Act των ευρωπαϊκών βραβείων του MTV για το 2008 και η συνύπαρξη τους επί σκηνής με τους MGMT, The Stranglers, IAMX, Fischerspooner, Gorillaz Soundsystem είναι μόνον ενδεικτικά της πορεία τους.

 

Στη συζήτηση μας με τον frontman (και φωνή) των Cyanna, Spyrea Sid αλλά και τον κιθαρίστα τους Anthony, τέθηκαν πολλά επί τάπητος: τα εκρηκτικά τους live, το μέχρι τώρα ταξίδι τους, τα «υλικά» των τραγουδιών τους, οι επιρροές, οι δυσκολίες το μέλλον της δισκογραφίας, αλλά και η Ελλάδα της κρίσης είναι μερικά από αυτά.Α, και η γνώμη τους για τα realities.

 

 

 

 

Πως ξεκίνησε λοιπόν η διαδρομή των Cyanna;


Με συναντήσεις στο σπίτι μιας παρέας που δίψαγε να φτιάξει μουσική. Τα πρώτα demos φτιάχτηκαν σε ένα δωμάτιο, γράφαμε και παίζαμε αλλοπρόσαλλα πράγματα ψάχνοντας την ταυτότητά μας, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τη ανάγκη για έκφραση μέσα από τη μουσική.


Cyanna: εύηχο μεν, παρόλα αυτά πολλοί αναρωτιούνται τι σημαίνει. Πως προέκυψε το όνομα σας;


Είναι το μικρό της δεσποινίδος Mercury. Υπαρκτό πρόσωπο. Ενα καταπληκτικό θηλυκό που δεν έχει σταματήσει να μας εμπνέει όλα αυτά τα χρόνια. Στην Ανδαλουσία λατρεύεται ως θεότητα της θάλασσας μαζί με το Σκύλο. Εξ’ ού και τα ψάρια, τα αστέρια και τα κύματα που ποτίζουν με αρμύρα τα τραγούδια.


Γιατί αγγλικό στίχο;


Χμμ, μεγάλη συζήτηση. Την προηγούμενη δεκαετία ο ελληνικός στίχος ιδιαίτερα ο άμεσος καθημερινός λόγος ταυτίστηκε με εικόνες και πράγματα μίζερα, φθηνά και ανούσια που επικράτησαν τόσο στη μουσική όσο και γενικότερα στο άμοιρο Ελλάς. Δεν έχει κλείσει πάντως τίποτα, η γλώσσα είναι ένας κώδικας επικοινωνίας άλλωστε και ανανεώνεται συνεχώς, όταν επιστρέψουμε σε ελληνικές λέξεις θα υπάρχει ουσιαστικός λόγος και με τις δύο έννοιες της λέξης.


Παρατηρούμε τελευταία πως η νέα γενιά (κυρίως) στηρίζει τα αγγλόφωνα συγκροτήματα. Πως είναι η ελληνική αγορά για μια μπάντα με αγγλικό στίχο;


Το να μην τραγουδάς στη μητρική σου γλώσσα είναι ένα σίγουρο εμπόδιο στην προσπάθεια σου να επικοινωνήσεις με το ελληνικό κοινό, αλλά μεγαλύτερο ακόμα εμπόδιο είναι να παίζεις κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κυρίως μενού της μουσικής που έχει μάθει να ακούει ο μέσος Ελληνας. Ενα κομμάτι βέβαια της νέας γενιάς δείχνει έντονο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει την εποχή της και όχι αυτά που σερβίρονται από τα μέσα των reality shows και των playlist, οπότε έτσι κερδίζεται και ένα κομμάτι από το μουσική πραγματικότητα με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς από όποιον έχει κάτι να πει. Αγορά όμως με την έννοια των εμπορικών μεγεθών, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι κανάλια έκφρασης και επικοινωνίας για μια τέτοια μπάντα και μάλιστα πολύ περισσότερα από παλαιότερα.


Συναντήσατε δυσκολίες στην πορεία σας;


Οι δυσκολίες ποτέ δεν πέρασαν σε παρελθοντικό χρόνο, αντιθέτως αυξάνονται όσο και οι απαιτήσεις μας από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Οσο υψηλότερα κριτήρια και στόχους έχεις για το έργο σου ως δημιουργός στην Ελλάδα τόσο μεγαλύτερες δυσκολίες θα συναντήσεις όταν θα έρθεις σε τριβή με το μουσικό σύστημα ανθρώπων και πραγμάτων, το οποίο φυτοζωεί και είναι αρκετά αυτιστικό για δίαφορους λόγους που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Πρέπει να το αγαπάς πραγματικά, δηλαδή να είσαι αυτό που κάνεις, για να το σηκώσεις όλο αυτό όπως τον ίδιο σου τον εαυτό, όπως κι αν είναι αυτός.


Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές των Cyanna;

 

O Danzig, οι Faith No More, οι Doors, οι Cult, το grunge και τα 90’s, ο Cash, οι BRMC, οι Prodigy, οι AC/DC, οι Led Zep, οι Sabbath, οι Στέρεο Νόβα, τα Ξύλινα, οι Τρύπες και ένα κάρο άλλα τέρατα από το βιβλίο των ηρώων του τρόμου.
Και μιας και αναφέρθηκα σε επιρροές, στο τελευταίο σας album έχετε συμπεριλάβει μια εξαίρετη διασκευή του “I wanna be your dog”.

 

Ποια η γνώμη σας για τις διασκευές και τι κινδύνους πιστεύετε ότι κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα;


Αντώνης: Προσωπικά το συγκεκριμένο original τραγούδι το σιχαινόμουν! Πιθανότατα να το είχα ακούσει 4-5 φορές στη ζωή μου κι αυτές μέσα σε μαγαζί που δεν μπορούσα και να το αλλάξω. Η Cyanna εκτέλεση το ανέβασε πολλά σκαλοπάτια στην υπόληψή μου. Νομίζω γενικά ότι όπως λέει και ο Νάσος «μια διασκευή μπορεί να σου σκάψει το λάκκο ή να σε κάνει μάγκα!».

 

 

 


Ποια είναι για τον Spyrea η κορυφαία στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία των Cyanna?

 

Δεν είναι ώρα για απολογισμούς ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο όπου αυτό που έχουμε καταθέσει να είναι ακριβώς αυτό που έχουμε μέσα μας, ακόμα είμαστε σε αναζήτηση της αλήθειας μας. Πρέπει να πάμε πιο βαθιά ακόμα. Μόνο τότε θα ξέρω ποια είναι η στιγμή της απόλυτης ακμής αυτής της μπάντας. Το σίγουρο είναι ότι διανύουμε την καλύτερη μας περιόδο ως τώρα, ώντας μια οικογένεια.


Θα ήθελα να μου πείτε το αγαπημένο σας τραγούδι από το σύνολο της δισκογραφίας σας, αλλά και να μου ξεχωρίσετε ένα από τον καινούριο δίσκο.


Αντώνης: Done Be, πολύ μεγάλη στιγμή, όπως και TV Nation. Αν κ τώρα που το σκέφτομαι τ'αγαπάμε όλα πάνω κάτω το ίδιο. Αυτό ισχύει κ για το EIN, με τη μόνη εξαίρεση ότι μετά την ακρόαση του Free Falling θα περάσουν πολλές ώρες για να ξανακούσω μουσική.. είναι μια πανδαισία.


Βλέποντας σας live, το κοινό εισπράττει μια απίστευτη ενέργεια. Πιστεύετε ότι τα lives σας είναι ένα από τα μυστικά για τη συνταγή της επιτυχίας;


Μακάρι να εισπράττει ο κόσμος αυτή την ενέργεια, γιατί και εμείς αυτό θέλουμε και μας χαροποιεί το ότι τα καταφέρνουμε όπως λες. Άλλωστε εξαρτάται και από τον κόσμο το πως θα κυλήσει ένα live. Πάντως γενικότερα πιστεύω ότι για όλες τις rn'r μπάντες μία συναυλία είναι πηγή ενέργειας και απόλυτο βαρόμετρο. Κάθε φορά θέλω να παίζω σαν να είναι η τελευταία φορά.


Ξεχωρίζετε κάποια σας συναυλία; Και για ποιο λόγο;


Αντώνης:
Νομίζω όλες μας οι συναυλίες μου μένουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού για τις καλές και τις άσχημες στιγμές. Βλέπεις και λούζεσαι τις αναποδιές και ανεβάζεις τον πήχη σου, γίνεσαι όλο και καλύτερος. Αν εννοείς όμως για κάποια συγκεκριμένη καλή στιγμή θα έβαζα αυτή της Σάμου στο Ireon fest. πριν δύο καλοκαίρια. Γενικότερα μ'αρέσει και απολαμβάνω όλο το κλίμα και τη διάθεση που έχει η μπάντα πριν από κάθε live για να τα σπάσει. Που να δεις τη φάτσα του Jay!

 

 


Φαινόμενο των καιρών: realities. Τα παρακολουθείτε; Πως τα κρίνετε;


Όχι, δεν τα παρακολουθούμε. Έχουμε δει αρκετά ώστε να καταλάβουμε για τι πρόκειται και κατα τη διάρκεια προβολής τους, αλλά ακόμα περισσότερο μετά, όταν αρχίζει η πορεία των νέων αστέρων του lifestyle στερεώματος έξω από τα παιχνίδια. Πάντως τα reality τύπου big brother, που δεν υπάρχει και κάποιος λόγος να αποξενωθείς και να κλειστείς σ'ένα γαμώσπιτο και να ξεφτιλίζεσαι νυχθημερόν, πέραν της ματαιοδοξίας και ίσως κάποιου χρηματικού έπαθλου, μας προκαλούν αηδία και με ανατριχίλα φέρνουν στο μυαλό διάφορα σενάρια φαντασίας του προηγούμενου αιώνα που έμοιαζαν κάποτε αδύνατα. Για τα υπόλοιπα, δηλαδή τα talent show, τι να πρωτοπείς; Για αυτούς που κρίνουν τα παιδιά που συμμετέχουν; Για τα παιδιά που προβάλουν την αγάπη για την τέχνη τους με τον πιο ευτελή τρόπο; Και όλα αυτά για να βγάζουν χρήματα μερικοί λιμοκοντόροι που βγάζουν στο κλαρί ένα νέο τίποτα που θα παπαγαλίζει τις απύθμενες δημιουργίες τους; Ή τον κόσμο που βλέποντάς τα νομίζει ότι στηρίζει τα νέα ταλέντα; Τι να πρωτοπεί κανείς... αν περνάνε καλά οι γιαγιάδες μας και οι θειές μας που υπάρχει στη ζωή τους, εμάς μας περισσεύει.


Διαδικτυακό το μέλλον της δισκογραφίας;


Η δισκογραφία στην παρούσα της μορφή σιγά σιγά μας αδειάζει τη γωνιά ευτυχώς ή δυστυχώς. Θα δούμε πώς ακριβώς θα συνεχιστεί. Το διαδίκτυο φαίνεται να προσφέρει καλό έδαφος αλλά ποτέ δεν ξέρεις, οι άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας είναι ικανοί να το καταστρέψουν και αυτό.


Μιλώντας για το internet, παρατηρεί κανείς ότι έχετε μια πολύ ενεργή και αξιοσημείωτη διαδικτυακή παρουσία (site, blog, facebook). Πιστεύεις ότι βοηθούν στην προώθηση της δουλειάς ενός καλλιτέχνη;


Είναι χρήσιμα εργαλεία στην προώθηση του έργου σου προκειμένου να το επικοινωνήσεις με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο. Κάποτε ίσως να κόλλαγες αφίσες στην πλατεία ή να πέταγες flyers. Τώρα τη στιγμή που κάνεις κάτι το αναρτείς στη σελίδα σου και το γνωστοποιείς σε χιλιάδες κόσμου. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά δουλεύει και προσφέρει αρκετή ανεξαρτησία από εταιρείες και μέσα που ίσως να μην είχες ποτέ την τύχη να σε προσέξουν. Σου δίνει μια άμεση επαφή με τον ακροατή που είναι ανεκτίμητη.


Νομίζω σας χαρακτηρίζουν τα ιδιαίτερα προσεγμένα video clips: Παίζει τελικά ρόλο η εικόνα;


Είμαστε όλοι λίγο πολύ σινεφίλ και μεγαλώσαμε με video clips και αφίσες στους τοίχους των δωματίων μας. Αλλωστε η εικόνα ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της rock κουλτούρας και χρησιμοποιείτο τόσο από τους stars όσο και από τους antistars. Εμείς θέλουμε το έργο Cyanna να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο ξεκινώντας από τη μουσική και το λόγο, φτάνοντας μέχρι την εικόνα, το artwork, το video και στο ρυθμό που έχει η κάθε εποχή που διανύουμε.


Ανεργία, οικονομική κρίση, λιτότητα: η Ελλάδα του 2011. Κατά πόσο επηρεάζει αυτή η κατάσταση τους καλλιτέχνες της;


Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λιτότητα επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα, άρα και τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και ιδιαίτερα τους αυτοχρηματοδοτούμενους ή πιο συγκεκριμένα αυτούς που κάνουν και κάτι άλλο για να ζήσουν. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι το οικονομικό. Δυστυχώς έμμεσα αλλά πολύ αργά και αποτελεσματικά αυτή η ''κρίση'' ισοπεδώνει την ψυχολογία των ανθρώπων.. Από την άλλη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή να ζει κανείς, πολλές πικρές αλήθειες έρχονται στο φως, πολλοί ψευτοήρωες αποκαθηλώνονται και αξίες αναθεωρούνται. Είναι προκληση να είσαι καλλιτέχνης σε τέτοιους καιρούς.


Και να κλείσουμε λίγο αισιόδοξα: ποια τα όνειρα και τα σχέδια των Cyanna για το μέλλον;


Ενα tour στη βόρεια Ελλάδα, ηχογραφήσεις κυρίως νέου υλικού, κάποιες συνεργασίες που θα ανακοινωθούν και γενικά πολλές συναυλίες. Τι άλλο; η ζωή σε μια μπάντα είναι γεμάτη εκπλήξεις..

 

 

 To νέο video clip των Cyanna με τίτλο "Miles and Miles".

 

H μπάντα αποτελείται από τους:

Νίκος (Nick Sid) πιάνο πλήκτρα
Σπυρέας (Spyreas Sid) φωνή
Αντώνης (Anthony) κιθάρα
Νάσος (Nais) μπάσο
Ιάσων (Jay η Jason) τύμπανα
 

 

Βρείτε τους Cyanna:
http://www.cyanna.gr
http://www.myspace.com/cyannamercury
http://cyanna.wordpress.com
http://www.youtube.com/cyannatv
http://www.twitter.com/CyannaMercury