Youropia Flag


14 Οκτωβρίου 2011
Ειδήσεις
Οι Motel Selenik στη Youropia: Ραντεβού με την παράδοση!
Τους συναντήσαμε στην τελετή έναρξης των 46ων Δημητρίων. Μας έδωσαν μία υπόσχεση. Η επικύρωσή της είναι εδώ…

Συνέντευξη: Martin I. Petrov 

 

Οι Motel Selenik είναι η συνάντηση 16 χαρακτήρων, 16 προσωπικών βιωμάτων που παντρεύουν το σύγχρονο με την παράδοση, την απλή μελωδία με την πολυσχιδή σύνθεση. Διαφορετικές καταβολές, εντυπώσεις, ιδέες συγχωνεύονται σε ένα μουσικό σχήμα, σε μία κοινή ηχητική πορεία. Με τόνους κατεξοχήν παραδοσιακούς, γνωστούς και ταυτόχρονα ευχάριστα παραλλαγμένους με πινελιές από βαλκανική, Latin και ανατολίτικη μουσική οι Motel Selenik μας καλούν σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο χρόνο.

 

  

 

 

Ας υποθέσoυμε ότι έπρεπε να αυτοπαρουσιαστείτε σε κάποιον για  πρώτη φορά μέσα από τη μουσική σας. Πώς θα την αποκρυπτογραφουσατε, σχετικά με αυτό που θέλετε να δείξετε στο κοινό σας ;


Σταμάτης: Ίσως ο όρος « αποκρυπτογράφηση » να μας ταιριάζει απόλυτα, καθώς μετά από σχεδόν τρία χρόνια από τη δημιουργία του Motel Selenik ακόμα προσπαθούμε με απλό τρόπο να παρουσιάσουμε σε κάποιον τη μουσική που αντιπροσωπεύουμε, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα εφικτό. Αν κάνουμε, όμως, μια υπόθεση αυτοπαρουσίασης, τότε αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είμαστε ένα σχήμα 16 ατόμων που η μουσική του χαρακτηρίζεται από την αγάπη όλων μας προς την παραδοσιακή μουσική – ελληνική και μη-, εντάσσοντας ο καθένας το προσωπικό του στοιχείο και βιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες επιρροές και συνθήκες της εποχής μας, δημιουργώντας –μετά από μια διαδικασία συγχώνευσης και εναρμόνισης όλων αυτών- τον ήχο του Motel Selenik. Όμως επειδή είναι αρκετά όλα αυτά, ο καλύτερος, μάλλον, τρόπος για να δημιουργήσει κανείς μία εικόνα είναι να ακούσει τη μουσική μας.

 

 

 

 


Συμμετείχατε με τη μουσική σας πινελιά στο ντοκυμαντέρ « Η θεσσαλονίκη αλλιώς ». Τί αποκομίσατε από αυτή σας την εμπειρία και το κυριότερο, βλέπετε τη Θεσσαλονίκη ...αλλιώς ; Τί θα αλλάζατε εσείς στην πόλη που σας ενέπνευσε;


Σταμάτης: Κατ’ αρχάς με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε την ιδέα της διοργάνωσης του φεστιβάλ, να χρησιμοποιήσει τη μουσική μας για τις ανάγκες του ντοκυμαντέρ και του ραδιοφωνικού σποτ. Όσο για τις εμπειρίες, δυό χρόνια μετά από τη συμμετοχή μας,  θεωρούμε ότι όντως η πόλη έχει άμεση ανάγκη για ριζικές αλλαγές,  καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που μπορούνν να την αναδείξουν σε κέντρο πολιτισμικής προσφοράς και δημιουργίας, εντός αλλά κυρίως και εκτός συνόρων.Φυσικά όλα αυτά μπορούν να γίνουν από το οικείο δυναμικό της πόλης, και το φεστιβάλ « Η Θεσσαλονίκη αλλιώς » είναι ένα έναυσμα για να βάλει σε λειτουργία αυτήν την τάση και σκέψη αλλαγής, που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να κάνει ο καθένας μας τη δικιά του προσπάθεια για να δει όντως κάποια στιγμή στο μέλλον τη Θεσσαλονίκη...αλλιώς, όπως πράγματι της αρμόζει.  Από την πλευρά μας ως Motel Selenik, απλώς θεωρούμε ότι κάνουμε τη δικιά μας απόπειρα, παράλληλα με όλους όσους έχουν την ίδια πεποίθηση, ανεξαρτήτως αν είναι καλλιτέχνες ή όχι, αρκεί μόνο να προσφέρει ο καθένας από την πλευρά του οτιδήποτε μπορεί, σε έναν κοινό στοχό.

 

 


Έχετε και στοχεύετε σε ένα νεανικό κοινό, που μοιράζεται τα ίδια όνειρα και ελπίδες με εσάς. Συνεπώς πώς βλέπετε εσείς την τωρινή μάχη της νεολαίας, το μέλλον τους και τις προοπτικές τους ; Είναι λέτε ευνοϊκές ;


Αλέξανδρος: Αδιαμφισβήτητα είναι περίοδος που λόγω των καταστάσεων, πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν, επικρίνουν ή ακόμα και κατακρίνουν τις κινήσεις τις νεολαίας. Σαφώς και τα πράγματα είναι περίεργα και πρωτόγνωρα για αυτή η γενιά, αλλά ίσως η προσπάθεια του καθενός έγκειται στο να μπορεί από την πλευρά του να δημιουργεί, να εργάζεται, να βιώνει τη θετική πλευρά της καθημερινότητας, με την προϋπόθεση να τον απασχολούν τα προβλήματα, αλλά να μην τον επηρεάζουν. Τώρα αν γίνεται και πως γίνεται, κι εμείς ακόμη ψάχνουμε τον ιδανικό τρόπο. 

 Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος μουσικής και όχι κάποιο αρεστό στο μαζικό κοινό, δηλαδή κάποιο πιό ευρέως γνωστό είδος και ύφος;


Στράτος: Η μουσική και το ρεπερτόριό μας κινείται κυρίως στο μεσογειακό χώρο και τις μουσικές του παραδόσεις, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και φτάνοντας μέχρι την Ισπανία και την Αραβία. Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι όλα τα μέλη του σχήματος ασχολούμαστε με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και των γύρω χωρών, αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτού του είδους η μουσική μας ήταν ήδη οικεία αλλά και αρεστή, γι’ αυτό και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που νομίζουμε ότι δεν είναι « ευρέως γνωστό » για την ώρα, είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε και παρουσιάζουμε τη μουσική μας δημιουργώντας έναν ήχο ο οποίος αφενός δεν είναι ξένος στο μαζικό κοινό, αφετέρου όμως είναι διαφορετικός και καινούριος. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το Motel Selenik νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις μουσικές εμπειρίες του καθενός μας με μια γλώσσα διαφορετική και να τις προσεγγίσει από μια άλλη οπτική και νιώθουμε ότι πλέον ο κόσμος αρχίζει και μας καταλαβαίνει.

 

 

 Ας υποθέσουμε ότι σας πρότειναν ένα μεγάλο συμβόλαιο από πολύ δυνατή δισκογραφική με την προϋπόθεση να μείνετε λιγότερα άτομα και να υιοθετήσετε ένα πιο « εμπορικό » στυλ μουσικής. Τί θα λέγατε ;


Παναγιώτης: Εφ’ όσον το Motel Selenik δημιουργήθηκε από την ανάγκη μιας ομάδας μουσικών, που παράλληλα έτυχε να είναι και παρέα, χωρίς να υπολογίσει κανείς το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας μιας πολυπληθούς μπάντας, νομίζω ότι δεν τίθεται καν το ζήτημα. Κάνουμε τη μουσική που μας αρέσει και περνάμε πολύ ωραία μεταξύ μας. Για το αν αυτό έχει αποδοχή σε μεγάλο εύρος κοινού ή όχι, είναι σε δεύτερη μοίρα για μας, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ απλά δεν θα μιλάμε για το Motel Selenik.

 

 


Αν έπρεπε από τις μουσικές κουλτούρες των Βαλκανίων να διαλέξετε μια συγκεκριμένη (που αναμφισβήτητα μοιάζουν πολύ) ποιά θα ήταν και γιατί;


Στάθης: Μπορεί μέσα στον ήχο μας να έχουμε εντάξει στοιχεία από διάφορες βαλκανικές χώρες, αλλά νομίζω πως είναι ανέφικτο να διαλέξουμε μία συγκεκριμένη. Κατ’ αρχάς η ίδια η πόλη δέχεται αυθόρμητα όλα τα γειτονικά στοιχεία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, άλλα παραπάνω και άλλα λιγότερο. Εφ’όσον έχουμε να κάνουμε με ένα πολυπληθές σύνολο μουσικών, ο καθένας προσφέρει στο σχήμα το άκουσμα, τις τεχνοτροπίες και τις γνώσεις του, που οδηγούν στον ήχο που πηγάζει από αυτή τη μίξη, ο οποίος μας αρέσει και ίσως και μας χαρακτηρίζει.

 

 

 

"Το Motel Selenik νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις μουσικές εμπειρίες του καθενός μας με μια γλώσσα διαφορετική και να τις προσεγγίσει από μια άλλη οπτική..."
 


Μια συνεργασία που θα επιθυμούσατε πολύ στο μέλλον ;


Παναγιώτης: Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το χειμώνα, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιήθεί κάτι. Γενικότερα πάντως, οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία θα στοχεύει πρωτίστως στο να μας εκφράζει και να είναι ένα επιπλέον κομμάτι δημιουργίας ή συνδημιουργίας. Αν υπάρχει και από τις δύο πλευρές η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση, αυτό που θα γίνει από κοινού θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Πάντως θεωρώ ότι οι μέρες μας, επιβάλλουν τη δημιουργική επαφή και συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών, χωρίς να έχει πάντα ως μοναδικό αντίκτυπο ένα μέσο προώθησης και προβολής. Μέχρι στιγμής το Motel συνεργάζεται, με μεγάλη επιτυχία πιστεύουμε, με το ντουέτο χορευτριών Νιόβη Μπένου & Φλώρα Τσουκαλά, από το Studio Flamenco Pellizco που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Πέρα από το « Θεσσαλονική αλλιώς » σας έχει γίνει πρόταση να ντύσετε μουσικά κάποια ταινία ; Γιατί η μουσική σας ταιριάζει απόλυτα για υπόβαθρο στις παραδοσιακές και εθνικές κινηματογραφικές απόπειρες των Βαλκανικών χωρών και γενικότερα αποπνέουν μεσογειακό αέρα και θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό μια στροφή στην καριέρα σας. Ή μήπως δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο ;


Αλέξανδρος Ρ.:
Όχι, δε μας έχει γίνει προς το παρόν κάποια τέτοια πρόταση. Όντως θεωρούμε κι εμείς ότι ο ήχος μας αποπνέει  μια σειρά από εικόνες, που σχηματίζονται κατά την κρίση του καθενός. Όσον αφορά το μεσογειακό και βαλκανικό ήχο που χαρακτηρίζει τη μουσική μας, ίσως θα μπορούσε να υποστηρίξει μία κινηματογραφική παραγωγή αντίστοιχου ύφους, αλλά γι’αυτό θα μας πείσει μια απόπειρα. Για την ώρα ας αρκεστούμε, τόσο εμείς όσο και το κοινό μας, στην φανταστική απεικόνιση της μουσικής μας.

 Από τα παραδοσιακά μοτίβα της ελληνικής μουσικής παράδοσης ποιό καμμάτι θα ξεχωρίζατε ; Κάποιο της ηπειρωτικής Ελλάδας ή της νησιώτικης μουσικής ;Στάθης: Δύσκολη ερώτηση για να την απαντήσει κανείς! Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα τα μέλη του Motel Selenik έχουμε ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και κάποιοι περισσότερο με την μουσική παράδοση του τόπου τους. Συνεπώς από ένα σχήμα 16 ατόμων όπως εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 16 διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό που μπορούμε να απαντήσουμε είναι ότι στο ρεπερτόριο μας υπάρχει ένα καθιστικό τραγούδι της ξενιτιάς αλλά και μια πατινάδα από τη Φλώρινα.

 

 


Τί αποκομίσατε από την εμφάνισή σας στο Music circus στην τελετή έναρξης των φετινών Δημητρίων; Ποιά είναι τα επόμενα βήματα ;


Στράτος:
Η εμφάνισή μας στο Musicircus ήταν για όλους μας μια πολύ όμορφη εμπειρία αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη. Όμορφη εμπειρία γιατί κατ’αρχάς ήταν ακόμη μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, ταυτόχρονα όμως ο τρόπος που έγινε αυτό, δηλ. φυσικά, χωρίς ηχητικά, μικρόφωνα κτλ.,  δημιούργησε μια οικειότητα με τον κόσμο η οποία μας έδωσε μεγάλη ενέργεια και είναι κάτι που δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να το κάνουμε. Και ευχάριστη έκπληξη γιατί πλέον βλέπουμε ότι τα « Δημήτρια » και οι διοργανωτές τους προσπαθούν να φέρουν καινούριες ιδέες και δράσεις, όπως το Musicircus, οι οποίες κάνουν καλό τόσο στο θεσμό όσο και στην πόλη μας.