Youropia Flag


20 Μαρτίου 2012
Ειδήσεις
Γεωργία Νταγάκη. Youropia
Φωνή καθάρια, βαθιά, να φτάνει στα κόκαλά σου και να κάνει το δέρμα σου να χορεύει. Λύρα γκρινιάρα και νόστιμη για τ’ αυτιά σου, να κουβαλά την παράδοση της γης της, σε κάθε της κίνηση. Κι έχουμε τόση ανάγκη, τα μακροβούτια εκείνα, στην παράδοσή μας.

Να σας γνωρίσω τη Γεωργία. Και να την προλάβετε, στη Θεσσαλονίκη για δυο Σαββατόβραδα του Μάρτη.  

 
 
Κωνσταντίνος Ι. Παπαπρίλης Πανάτσας
 
Υποσημείωση: Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες της. Μόλις ξεκολλήσετε, συνεχίστε στη συνέντευξη. Αξίζει εξίσου.  


 
Κρίση. Πως σκέφτεται η γενιά μας πλέον; Για που το 'βαλε και πόσο σταθερά τα βήματά της; Πως σκέφτεσαι το αύριο; Της χώρας μας, της ελληνικής μουσικής, το δικό σου, της νεολαίας;
Φαντάζομαι πως οι σκέψεις στους ανθρώπους της γενιάς μας, λίγο πολύ, είναι ταυτόσημες. Ξεκινά από το βόλεμα των περασμένων ετών και καταλήγει στην ανασφάλεια του μέλλοντος… Είναι φυσικό λοιπόν, μέσα σε αυτό το, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «πνευματικό χάος» που επικρατεί, να χάνουμε κατά κάποιο τρόπο την περπατησιά μας. Βλέπεις μερικούς από μας να μην ξέρουν κατά που να τραβήξουν. Εκεί είναι που περνάς και τη βάσανο της αυτοκριτικής σου και του απολογισμού των προσωπικών ευθυνών σου, για το τι πρέπει να κάνεις, ως μονάδα πια, από δω και πέρα. «Και έρχεται η στιγμή, όπως λέει και ένας αγαπημένος στίχος, για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις».  
Μέσα στη, γενική πάντως, μαυρίλα των καιρών, κρατώ την αισιοδοξία μου ότι κάτι κάλο θα ξημερώσει και αλίμονο αν δεν ήλπιζα σε κάτι τέτοιο! Δείτε την ιστορία… Όλα τα καλά, μα όλα, ξεπήδησαν μέσα από την απόλυτη παρακμή. Σε όλα τα επίπεδα! Μήπως έτσι δεν έγινε με την μουσική επανάσταση του rock and roll; Μια διέξοδο έψαχναν και η μουσική την έδωσε. Γιατί να μη γίνει άραγε και αυτή τη φορά το ίδιο; Υπάρχει πιο δυνατός τρόπος έκφρασης από τη μουσική; Αν με ρωτάτε, όχι.

 


Δισκογραφία, ίντερνετ, ελεύθερη μουσική, tube, πειρατεία, lives, κοινό. Κάνε μου προτάσεις μ' αυτές τις λέξεις. Προτάσεις που θα σου θυμίζουν τον καθρέπτη σου και σε εμάς, εσένα.  
Η δισκογραφία, όπως γνωρίζετε, στη κλασική της μορφή, έχει πάψει εδώ και καιρό να υφίσταται. Λίγο η ενσωμάτωση των εταιρειών, λίγο το επιπλέον αγοραστικό έξοδο, λίγο ο ευτελισμός, συνειδητός κατά τη γνώμη μου, της μουσικής και περισσότερο απ’ όλα, οι νέες μορφές επικοινωνίας όπως το internet, γονάτισαν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και διάθεσης μουσικών έργων. Βέβαια, το internet έχει τη δύναμη να προβάλει και να «αποζημιώσει» έναν καλλιτέχνη, μόνο που, ακόμα τουλάχιστον, στην Ελλάδα είναι σε νηπιακή μορφή η λειτουργία του και η απόδοση του όποιου πνευματικού δικαιώματος ενός έργου στον δημιουργό του. 
 

 

 
 
Από την άλλη, για να είμαι δίκαια, η προβολή είναι τεραστία! Τόση, που κάποια παραδοσιακή εταιρεία, ίσως να μην την είχε κατακτήσει. Και φυσικά, το internet είναι μια μη διαπλεκόμενη μιντιακή κατάσταση. Και φυσικά, αυτός που θέλει να σ’ ακούσει θα σε ακούσει όχι γιατί ένα ραδιόφωνο η μια τηλεόραση θα σου το επιτρέψει, αλλά γιατί ο χρήστης θα το αποφασίσει! 
Έπειτα είναι τα live… Η απίστευτη αυτή επικοινωνιακή δύναμη, που δεν πρόκειται να αλλάξει στους αιώνες, γιατί απλά είναι ανάγκη κι όχι υποχρέωση… Είμαι μια καλλιτέχνης που ξεκίνησε μέσα από ζωντανές εμφανίσεις και συνεχίζω να το έχω ως πρώτη μου προτεραιότητα. Και αυτό εξυπηρετεί πρώτα τη δική μου ανάγκη να ακουστώ και μετά την ανάγκη των άλλων να μ’ ακούσουν. Και μέσα από αυτή την επαφή, γνωρίζω και βελτιώνω τον εαυτό μου και το όποιο ταλέντο μου. Άλλωστε, αυτή ήταν και μια απόφαση που πήρα όταν ξεκίνησα τον δρόμο μου στη μουσική. Να στηριχτώ στα πόδια μου. Κι ο μόνος τρόπος για να το κάνω, ήταν η σκηνή κι η επαφή. Και, εκεί, βρίσκω τον τρόπο να παρουσιάσω όσα δεν με κάνουν να ντρέπομαι!

 


Διάλεξέ μου έναν Έλληνα καλλιτέχνη. Και πες μου γιατί. Γιατί αυτόν. Γιατί τον αγαπάς, γιατί τον μισείς, γιατί σε στιγμάτισε.
Να αρχίσω από το τέλος… Μα πως είναι δυνατόν να μισώ αυτό που είμαι; Πως είναι δυνατόν κάποιος να μισεί τη δημιουργία; Αν είναι της αρεσκείας σου ή όχι, είναι μιαν άλλη ιστορία… Πάμε τώρα σε όσους αγαπώ η με στιγμάτισαν… Τον εξής ένα, λοιπόν! Τον Νίκο Ξυλούρη… 
Πρώτα το καθαρό του βλέμμα. Το ήθος του. Τον λυγμό του. Αυτό που έκανε και κάνει την Ελλάδα να αναστενάζει στη φωνή του… Βαριά κληρονομία.


 
Νέα, γοητευτική, με μοναδική φωνή. Άποψή μας, κι αν σου αρέσει! Πως το διαχειρίζεσαι; 
Νέα, γοητευτική, με μοναδική φωνή… Αν μ’ αρέσει… Μ’ αρέσει να ακούω να το λέτε… Όμως δεν πατώ τη μουσική μου πάνω σ’ αυτό! Γι’ αυτό και δεν έχω κάτι να διαχειριστώ. Εγώ, μουσικές κάνω, μ’ αυτό ασχολούμαι κι αυτό με ενδιαφέρει να παρουσιάζω. Αν όλα αυτά δένουν και με τη δική σας άποψη περί γοητείας, τότε ευχαριστώ για τα δώρα που μου χαριστήκαν. Αγνώμων δεν είμαι!

 


Περιέγραψέ μου πλέον την καθημερινότητά σου... Τι άλλαξε, ποιοι οι χρόνοι σου, ποια η κατάσταση σ'αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα; 
 
Είμαι και ‘γω, όπως και ‘συ φαντάζομαι, «θύμα» μιας σκληρής πραγματικότητας. Προσπαθώ και ‘γω για την επιβίωση μου. Τη βιολογική και, κυρίως, την πνευματική! Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο να λυγίσεις κάτω από το βάρος της παρούσας κατάστασης! Να λυγίσεις εσύ, οι σχέσεις σου, οι αξίες σου, τα πιστεύω σου, ακόμα και τα θέλω σου. Αντιστέκομαι όμως, όπως χιλιάδες κόσμου, όχι μόνο εδώ, αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη πια.
Και κάνω μέρος της καθημερινότητας μου τις ουσιαστικές σχέσεις μου, και την ανακάλυψη της χαράς σ’ αυτά που είχαμε αφήσει στην άκρη, παρασυρόμενοι από την υπερδοσολογία αγαθών και ανούσιων καταστάσεων. Που μάλλον από συνήθεια επιθυμούσαμε κι όχι γιατί μας ήταν απαραίτητα. Σε καθημερινή βάση λοιπόν, οι αγαπημένοι μου, το σπίτι μου, οι μουσικές μου, οι μαθητές μου στη λύρα, ακόμα και το διαφορετικό βλέμμα στον καθρέφτη μου… 
Οι συνεργασίες μου και οι γλυκές αγωνίες… Η χαρά να συνυπάρχω με καλλιτέχνες όπως ο εξαιρετικός Νίκος Ξυδάκης, η επαφή με τη μπάντα μου, τα ταξίδια στη περιφέρεια για τα live μου… 
 
Ναι, τελικά, άλλαξαν πολλά. Αλλά ποιος είπε ότι άλλαξαν προς το κακό;

Να είστε καλά και με το καλό να ανταμώσουμε.


 
Η Γεωργία θα εμφανιστεί με τον Μανώλη Λιδάκη, δύο συνεχόμενα Σάββατα, 17 και 24 του Μάρτη, στο Love Casual Living. Προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε για κρατήσεις... 
 
Χορηγός επικοινωνίας, Youropia