Youropia Flag


05 Ιουνίου 2011
Ειδήσεις
Το Λιμάνι αλλιώς…
12 ώρες γεμάτες δράσεις!

Κείμενο: Ειρήνη Λαλίδου

Φωτογραφίες: Νίκη Αξιώτη, Ειρήνη Λαλίδου

 

 

Θαλάσσια συγκοινωνία, δραστηριότητες για παιδιά, επισκέψεις σε μουσεία, συναυλίες και παραστάσεις ήταν μερικές από τις επιλογές που είχαν το Σάββατο όσοι επέλεξαν να επισκεφτούν το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Η εικόνα που αντίκρισαν οι επισκέπτες ήταν τελείως διαφορετική από τη συνήθως μουντή και μοναχική όψη του λιμανιού.  Λίγο μετά την είσοδο, τους υποδέχονταν τα μέλη της  Ένωσης Πεζών, τα οποία με ένα παραστατικό και αρκετά πρωτότυπο τρόπο προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την προσβασιμότητα των δρόμων και τα δικαιώματα των πεζών. Το σκηνικό διαδραματίζονταν σε μία «πράσινη» διάβαση, η οποία είχε στηθεί στη μέση του δρόμου, «αναγκάζοντας» με αυτό τον τρόπο τους επισκέπτες να συμμετέχουν στο δρώμενο, αναλαμβάνοντας  χωρίς να το ξέρουν το ρόλο των διερχόμενων «αυτοκινήτων».  Τότε οι «Πεζοί σε απόγνωση» επιχειρούσαν να περάσουν τη διάβαση, υποχρεώνοντας τα εικονικά αυτοκίνητα να σταματήσουν.


 

 

Πιο εντυπωσιακή είσοδο έκαναν όσοι επέλεξαν να έρθουν δια θαλάσσης, χρησιμοποιώντας το καραβάκι “Spirit of Athos” που πραγματοποιούσε δρομολόγια μεταξύ Περαίας και Λιμανιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε μία πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας, αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας. Ιδιαίτερα τυχεροί, μάλιστα, ήταν όσοι επέλεξαν τις διαδρομές μέχρι τις 6 το απόγευμα, καθώς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τα ιστιοπλοϊκά πλοία που «όργωναν» εκείνες τις ώρες το Θερμαϊκό, σε μία προσπάθεια αναβίωσης ιστορικών φωτογραφικών στιγμιότυπων των πρώτων δεκαετιών του 20υ αιώνα.

 

 

Τα μυστικά του ψαρέματος είχαν τη ευκαιρία να μάθουν οι μικροί μας φίλοι μέσα από το δημιουργικό εργαστήρι «Τα παιδία ψαρεύει…», ενώ μπορούσαν να συμμετέχουν και σε διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια που διοργάνωσε το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ούτε οι γονείς, βέβαια, έμειναν παραπονεμένοι, καθώς οι διάφορες θεατρικές παραστάσεις και οι πλωτές συναυλίες σε φορτηγίδα με φόντο το Λευκό Πύργο, κάλυπταν όλα τα γούστα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η «Όπερα σε πλοίο», όπου φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο έργα του Μότσαρτ, του Πουτσίνι, του Μποκ και άλλων, ενώ με τη μουσική τους μας ταξίδεψαν και τα συγκροτήματα Ku-Klux Sax, Μοτέλ Σελενίκ και Los Mujeros.

 


Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο υπαίθριο μπαζάρ που είχε στηθεί στην Αποθήκη 13, όπου περίπου 100 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα πιο πρωτότυπα σχέδια τους σε κοσμήματα, αξεσουάρ, χειροποίητα ρούχα και υποδήματα, είδη διακόσμησης και βιολογικά καλλυντικά, καθώς και στο υπαίθριο ουζερί που είχε στηθεί δίπλα στο χώρο και πρόσφερε στους επισκέπτες ούζο και μεζέδες.

 

 


Το «Λιμάνι αλλιώς» ήταν μία πρωτοβουλία του περιοδικού Parallaxi, η οποία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να αναδείξει τις αναξιοποίητες δυνατότητες ενός ζωτικού κομματιού της πόλης. Μία προσπάθεια που φαντάζει ιδιαίτερα επίκαιρη…