Youropia Flag


24 Ιουνίου 2011
Ειδήσεις
Ένα ταξίδι για το μέλλον της Ευρώπης…
30 μέρες. 15 Πόλεις. 12 Χώρες. 30 φοιτητές από όλα τα μέρη. Ένα ταξίδι.

Η ΕΕ σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ρίχνει μια ματιά στο μέλλον μιας ενιαίας ζωής στη Γηραιά ήπειρο. Το πρόγραμμα Wheeling EU Enlargement δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό. Για να φέρει κοντά άτομα με όραμα, με γνώσεις, με στόχους. Νέοι φοιτητές με άποψη, προοπτικές, αγάπη για τη χώρα τους και τη ζωή σε μία ενωμένη και δυνατή Ευρώπη. Η ΕΕ επεκτείνεται συνεχώς. Οι πολιτικοοικονομική αλληλεξάρτηση, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών και οι κοινές πολιτισμικές γραμμές οδηγούν στο ίδιο σημείο, στη χρυσή τομή. Είμαστε όλοι ένα ανοιχτό και φιλόξενο χωριό, χωρίς σύνορα, χωρίς δυσκολίες και διαφορές στην ποιότητα ζωής, στις συνήθειες, στο όραμα για τον κόσμο και κυρίως στην παιδεία – το πανίσχυρο όπλο που ποτέ δε μένει από σφαίρες και το βασικότερο, δεν προκαλεί καταστροφές αλλά χτίζει εκ νέου ότι έχει παλιώσει.


Αυτό κλήθηκαν να αποδείξουν με την συνύπαρξή τους οι διαφορετικοί και ταυτόχρονα τόσο όμοιοι φοιτητές, που όχι μόνο έμαθαν να συνεργάζονται αλλά ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας, αγάπης και έσπασαν τα σύνορα των Βαλκανίων και όχι μόνο… Παρακάτω απαντούν οι ίδιοι οι 30 συμμετέχοντες από Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία και Μαυροβούνιο και μοιράζονται τις εικόνες που έζησαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι που αν και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα θα μείνει πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους.


Πως έγινε η επιλογή των φοιτητών;

Αρχικά υπήρξε διαλογή σε πανεπιστημιακό επίπεδο ανάλογα με την απόδοση και τις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες του καθενός, τα ενδιαφέροντα, και στη συνέχεια έπρεπε να γίνει ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνοδευόμενη από μία έκθεση (προσωπική) όπου ο υποψήφιος εξέθετε τις απόψεις του σχετικά με το project και το λόγο που επιθυμεί να συμμετάσχει.  Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι 2 από κάθε χώρα με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η Ιταλία, που είχε τέσσερεις και η Βουλγαρία που είχε έναν. 

Ποια είναι η γενική ιδέα του προγράμματος;

Ο στόχος είναι η διασύνδεση και η δημιουργία επαφής μεταξύ φοιτητών από τρείς διαφορετικές ομάδες – από χώρες που είναι παλαιά μέλη της ΕΕ (όπως Ιταλία, Ελλάδα), από χώρες που είναι νέα μέλη (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία) και από χώρες που είναι υπό ένταξη (όπως Κροατία, Τουρκία). Θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι δεν διαφέρουμε μεταξύ μας και είμαστε όλοι ίδιοι, με ίδιες συνήθειες, φίλοι. Νοιώσαμε πολύ άσχημα όταν έπρεπε να αποχωριστούμε ο ένας τον άλλον την Τετάρτη και είμαστε σίγουροι πως θα παραμείνουμε σε επαφή. Στην αρχή ήμασταν λίγο απόμακροι όμως πολύ σύντομα δεθήκαμε και γίναμε μια πραγματική οικογένεια για τον ένα μήνα που κράτησε το ταξίδι.


Τι ξεχωριστό είχε αυτό το ταξίδι; Ήταν όπως το περιμένατε;

Πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία και πολύ καλύτερη από κάθε προσδοκία. Όλα είναι φανταστικά, υπέροχα. Παρατηρούμε πως όταν υπάρχει οργάνωση και σωστός συντονισμός όλα μπορούν να λειτουργήσουν. Και η ΕΕ το έχει αυτό σίγουρα, είναι δυνατή και με πολλές δυνατότητες. Όλο το ταξίδι ήταν μελετημένο και σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα ψυχαγωγικούς σκοπούς. Άλλωστε κι εμείς διασκεδάσαμε απίστευτα. Το λεωφορείο που μετακινούμαστε είναι ολόκληρο καλυμμένο  με αυτοκόλλητα και φωτογραφίες από τα μέρη που πήγαμε. Και το πιο απίθανο, όλο το project ήταν χρηματοδοτούμενο από τις συμμετέχουσες χώρες και συνεπώς δεν επιβαρυνθήκαμε καθόλου. Πρέπει να δοθεί και σε πολλούς άλλους φοιτητές αυτή η ευκαιρία.

 
Πως είναι η κάθε σας επίσκεψη; Ακολουθείτε το ίδιο κάθε φορά πρόγραμμα;

Συνήθως η διαδικασία είναι η εξής : παρακολουθούμε διαλέξεις και συνέδρια σε κάθε πανεπιστήμιο  όπου πηγαίνουμε. Ύστερα έχουμε περιήγηση που περιλαμβάνει ιστορικούς χώρους, μουσεία, αξιοθέατα και γενικά για όσα περισσότερα έχουμε χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα επισκεφτήκαμε το ναυτικό όμιλο, ένα εργοστάσιο παραγωγής χαλβά (!) και μερικά μουσεία, ενώ στην Αθήνα τη Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο της Ακρόπολης κ.α.


Ποιο από τα μέρη που επισκεφτήκατε ξεχώρισε η ομάδα ως σύνολο και για ποιο λόγο;

Βέβαια, σε όλους άρεσε η Ρώμη, στην Τουρκία είδαμε πολλά, αλλά δεν ενθουσιάστηκαν οι περισσότεροι με το φαγητό. Μετά, η Λιουμπλιάνα ήταν πολύ γραφική ενώ σε όλους άρεσε πολύ η Σόφια, τα αξιοθέατα, το πανεπιστήμιο που είναι πλήρως ανακαινισμένο πρόσφατα και περιέχει εκθεσιακούς χώρους, μουσεία, νέες αίθουσες. Και η διασκέδαση τους άρεσε απίστευτα διότι η ζωή είναι πολύ φθηνή. Με την Ελλάδα όλοι οι ξένοι είναι λίγο δυσαρεστημένοι και παραξενεμένοι από τις εξωφρενικές τιμές. Ούτε στην Ιταλία, ούτε σε κάποια άλλη χώρα το κόστος των καθημερινών και απαραίτητων ειδών δεν είναι τόσο υψηλό. 

Οι εντυπώσεις σας από τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλές. Τι διαλέξεις παρακολουθήσατε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο;

Ήταν δύο, η μία πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη και πράγματι αν και ενημερωθήκαμε για πολλά σε όλες τις χώρες ήταν άκρως διαφορετικές και σύγχρονες.  Η πρώτη σχετικά με τη σωστή διαχείριση των υλικών πόρων και των απορριμμάτων καθώς και τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Η Δεύτερη για τη διατήρηση των μνημείων στην Ελλάδα, τη συντήρηση και το σεβασμό τους. Γιατί άλλωστε αυτό είναι το βασικό κληροδότημα των Ελλήνων από τους προγόνους τους και το μοναδικό σημείο που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους – ο πολιτισμός.


Ποια πιστεύετε είναι η βασική ιδέα της ΕΕ; Το βασικό κίνητρο για μία υπό ένταξη χώρα;

Είναι η συνύπαρξη όλων των ανθρώπων, ιδίως των νέων που έχουμε τόσα κοινά μεταξύ μας. Οι νέοι από την Τουρκία για παράδειγμα επιθυμούν τόσο πολύ την ένταξή τους για να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να ανοίξουν οι ορίζοντές τους γιατί πραγματικά δεν έχουν κανένα κατάλοιπο από τις συντηρητικές παλιότερες γενεές. Ο κοσμοπολιτισμός και ο αέρας νεοτερικότητας που συναντήσαμε στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχει πουθενά αλλού.


Ακούστηκε πρόσφατα μία πιθανότητα για επαναφορά των διαβατηρίων στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ; Πιστεύετε θα έχει επίπτωση κάτι τέτοιο;

Σίγουρα, μεγάλη. Το αισθανθήκαμε και οι ίδιοι. Αρχικά ήταν τόσο εύκολο όταν πήγαμε από την Ιταλία στη Σλοβενία και δεν υπήρχαν σύνορα, δεν υπήρχαν δυσκολίες. Αντίθετα στη συνέχεια όταν βγήκαμε από τη ζώνη Schengen όλοι ήταν λίγο δυσαρεστημένοι και πανικόβλητοι  γιατί ήδη το απαρχαιωμένο αυτό σύστημα έχει εκτοπιστεί.


Θεωρείτε ότι η ΕΕ είναι βοηθητική στον τομέα της ανάπτυξης εν καιρώ κρίσης;

Ναι βέβαια, αλλά και η κάθε χώρα πρέπει να μάθει να εκμεταλλεύεται σωστά τους πόρους που της δίνονται και να κάνει σωστό διαμοιρασμό. Σε αυτό έγκειται η δυσκολία και όλα τα προβλήματα μαζί. Εκεί είναι νομίζω και το πρόβλημα της Ελλάδας.


Πιστεύετε ότι η πολιτισμική ομογενοποίηση στην ΕΕ είναι ευνοϊκή; Πρέπει να διατηρήσουμε τις διαφορές μας;

Πραγματικά παρόλο που έχουμε τόσα κοινά νομίζω η διαφορά στην κουλτούρα και στην παράδοση του καθενός θα είναι αισθητή πάντα και όποιος επιθυμεί να τη διατηρήσει θα το κάνει. Και πάλι όμως η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης είναι σίγουρα το καλύτερο για όλους μας.


Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πολιτικά και οικονομικά η ΕΕ είναι ευοίωνος για τους νέους; Χρειάζεται βελτιώσεις;

Γίνεται πιο περίπλοκο όταν προστίθενται και νέες χώρες. Η ανάπτυξη κάθε χώρας είναι διαφορετική και χρειάζεται μία κοινή γραμμή. Ωστόσο δημιουργείται ένας ευγενής ανταγωνισμός και κίνητρο δίνεται σε όλους για προσωπική βελτίωση και να μαθαίνει η μία χώρα από την άλλη,  να υπάρχει συνεργασία.


Είναι φανερό πως οι νέες γενιές βλέπουν την αναγέννηση στο πρόσωπο της ΕΕ και επιζητούν την άρση των διαχωρισμών μεταξύ τους. Η επιτυχία του προγράμματος, όπως δηλώσαν και οι υπεύθυνοι διοργανωτές δημιουργεί τις προοπτικές για θεσμοποίηση και συνέχισή του ακόμα και ανά διαστήματα μικρότερα του ενός έτους. Και η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες δείχνει να αποκρίνεται έγκαιρα στο κάλεσμα της ανανέωσης. Έστω και αργά…

 

   Συνέντευξη - Μετάφραση/Επιμέλεια: Martin I. Petrov

   Φωτογραφικό υλικό: www.wheelingeu.eu και Dilyana Kupenska, μέλος του προγράμματος

   Περισσότερες πληροφορίες: www.wheelingeu.eu