Youropia Flag


17 Σεπτεμβρίου 2012
Ειδήσεις
Ο Στέλιος του Κυρ-Γιάννη, πράξη δεύτερη
Ή Νυμφαίο – Νάουσα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα...

Κείμενο, φωτογραφίες Κωνσταντίνος Ι. Παπαπρίλης - Πανάτσας

 

 

Η συζήτηση με τον Στέλιο είχε ανάψει για τα καλά. Μετά και τη διάσπαση των αδερφών σειρά είχε το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά, τι σκοπεύουν να κάνουν με το τσίπουρο, την ''εξωστρέφειά'' τους και τη δύναμη της κοινωνικής δικτύωσης. 

 

(Το πρώτο μέρος είναι εδώ. Για να μη χάσετε λέξη).

            

                   Ο Στέλιος Μπουτάρης                 

 

Για το τώρα και το μέλλον

 

«Η αγορά γύρισε στο χύμα. Η «παράγκα» μου φεύγει 4 ευρώ, και φτάνει στο σούπερ 12. Αλλάζει 2 χέρια. Στο εστιατόριο, 20, 22. Μην παραξενευτείς αν δεις να δημιουργούμε wine bars για τα ίδια τα κρασιά μας… 

Πλέον βρίσκεις «καλά» κρασιά στην αγορά, κρασιά των 6 και 7 ευρώ να κυκλοφορούν με 4. Πολλοί παραγωγοί δίνουν πια χύμα. Δυστυχώς. Το κρασί γίνεται ανώνυμο… 

Όσον αφορά τους φόρους. Ένα ουίσκι στην αγορά των 18 ευρώ, έχει στην τιμή του 11 ευρώ σε ΦΠΑ και φόρο ειδικής κατανάλωσης. Εμείς, δεν έχουμε φόρο ειδικής κατανάλωσης. Ίσως να ωφεληθήκαμε με όσα γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο φόρος ειδικής κατανάλωσης ανέβηκε 125% τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, στην άνοδο των κρασιών κάνουν πάρτι οι «χυματζήδες».»

  

Για το τσίπουρο

 

«Το τσίπουρο; Μα ανεβαίνει συνέχεια. Θα μπούμε κι εμείς στο παιχνίδι, θα το κάνουμε σωστά. Το ούζο έχει μείνει πίσω. Απλώς, η κατάσταση στον χώρο είναι άναρχη. Θα κάνουμε μιαν επένδυση. Από φέτος τα Χριστούγεννα και στην αγορά…» 

  

Για τις εξαγωγές

 

«Οι εξαγωγές μας; Ξέρεις τι εφαρμόζαμε έως τώρα; Μεταφέραμε πωλήσεις στον ελληνισμό του εξωτερικού. Και πουλούσαμε φθηνά. Η κατάσταση αλλάζει. Το ελληνικό φαγητό γίνεται λίγο in έξω. Και με την κρίση, γινόμαστε εξωστρεφείς. Δύο και τρεις μήνες το χρόνο είμαι σε ταξίδια πλέον. Και το μισώ. Βλέπω πελάτες συνέχεια. Κάποτε ήταν αλλιώς. Ήμουν Χιούστον, θα πήγαινα Τέξας, αντί να γυρίσω σπίτι στο Σικάγο πήγαινα απευθείας στον επόμενο σταθμό στο Λος Άντζελες… Άλλα χρόνια.»

 

Για το internet

 

Γνωρίζει τη σημασία του Διαδικτύου. Έστησε άμεσα τη σελίδα του, www.kiryianni.gr γνωρίζει τις ταχύτητες των social media, του facebook, τη σημασία της ενημέρωσης μιας σελίδας – διαβατήριο για τον κόσμο των νέων. Και έπεται συνέχεια. 

 

«Βλέπετε το μέρος; Είναι ένας μικρός παράδεισος. Η οικογένεια μου είναι στην Αθήνα. Κι έτσι, ανεβοκατεβαίνω συνέχεια. Τι να κάνω;  Αφού παντρεύτηκα Αθηναία ρε γαμώτο…»

    

O επόμενος Κυρ-Γιάννης

 

Η τελευταία του πρόταση στο γραφείο ήταν το μοναδικό: «Άντε τώρα, πάμε να σας γεμίσω το πορτ μπαγκάζ.» Το εννοούσε ο απίστευτος. Αν μας σταματούσαν στο δρόμο της επιστροφής, ακόμα αυτόφωρο θα ήμασταν χωρίς Δελτίο Αποστολής…   

 

 

Έτσι πρέπει να τελειώνουν τα ρεπορτάζ

 

Το τελευταίο κομμάτι του ρεπορτάζ έγινε στο σαλόνι μου. Τις «4 λίμνες» τις είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Το πρώτο μπουκάλι ακολούθησαν άλλα τρία, συνονόματα. Τα λευκά του είναι πραγματικά άπαιχτα. Άλλωστε έχει παράδοση σε δαύτα. Η κόκκινη «Παράγκα», μεστή, γλυκόπιοτη, να κατεβαίνει γρήγορα. Με απλά λόγια, να εντυπωσιάσεις στα γρήγορα τη γκόμενα που θες να μεθύσεις. Οι «Ακακίες», το ροζέ της συλλογής, η ευχάριστη έκπληξη. Δροσερό, κρασί φίνο, πως το λένε, πίνεται τραγικά εύκολα και σου αφήνει μιαν ευχάριστη γεύση στο στόμα. Αλλά… 

Αλλά η «Σαμαρόπετρα»… Από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου, και, αλήθεια, ένα κομμάτι της σύγχρονης οινοποιίας επιβιώνει εξαιτίας της παρέας μου. Άρα, ακούστε με. 

 

 

Υ.Γ. Τις ευχαριστίες μας στην Χαρούλα Σπινθηροπούλου, (εννοείται πως δεν θα μας διέφευγες) για την υπέροχη ξενάγηση. Είσαι σε φόρμα από τα πολλά χιλιόμετρα στους αμπελώνες… 

  

Υ.Γ.2 Αυτές οι σειρές ανήκουν στην συλλογή «Κιτς» των Μπουτάρηδων. Αντικείμενα φετίχ από τις γωνιές του κόσμου. Κατάνα “Kill Bill”, φτερά από παγώνια κολλημένα σε στυλό, ηλεκτρονικά παιχνίδια τοίχου (!) βγαλμένα από το Playboy. Πανικός. 

  

Από τη συλλογή κιτς του Κυρ-Γιάννη

 

Υ.Γ.3 Θα κινηθώ νομικά για νέα αμορτισέρ από την οικογένεια Μπουτάρη. Τόσο κρασί κερασμένο δεν αντέχουν τα αυτοκίνητα στις μέρες μας.  

 

 

Αποστολή: Πέτρος Γιώβης, Κωνσταντίνος Κουλίνας, Χάρης Ραϊτσίνης, Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας