Youropia Flag


07 Οκτωβρίου 2011
Ειδήσεις
Τα ''Φρούτα του Δάσους'' γιορτάζουν τα γενέθλιά τους στη Youropia
Οι αλκυονίδες μέρες της ελληνικής μουσικής...

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Πανάτσας - Παπαπρίλης

 

 

Μου είχε μείνει η εισαγωγή. Και έτσι αποφάσισα να την γράψω όπως αρμόζει στη Youropia. Πρωτότυπα. Είπα λοιπόν να την γράψω σουρωμένος. Άντε:


Μου ζήτησαν να πάω στον Πλιάτσικα. Αλλά, ταυτοχρόνως, τα Φρούτα του Δάσους είχαν live στα γρασίδια του ΑΠΘ. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Και ήχος πρωτόγνωρος και φθηνότερη μπύρα.


Και τους άκουσα. Και πρέπει να τους ακούσετε όλοι σας. Τώρα τί να πω για αυτούς τους τύπους κι ειδικά για τον Ζουκ; Εκείνος και η παρέα του έκαναν εκείνες τις στιγμές μου να αξίζουν. Κι ίσως να σκέφτηκα πως η Θεσσαλονίκη πάντα έδινε τη λύση στα μουσικά αδιέξοδα. Κι όταν η Πάολα γεμίζει στα μπουζούκια, ναι, είσαι σε μουσικό αδιέξοδο.


Ο Ζουκ, λίγες μέρες μετά καθόταν απέναντί μου για σαλονικιώτικο φραπέ. Άντε πάλι:

 

 

 

Σκηνές "Θεσσαλονίκης". Ποια η αντίδραση του κοινού; 

 

 

 

Συγκεκριμένα, το κοινό της Θεσσαλονίκης θέλει αρκετό καύσιμο για να ζεσταθεί. Aν καταφέρεις και το πείσεις θα σε στείλει στον έβδομο ουρανό… Αλλά για να γίνει αυτό θα περάσεις από σαράντα κύματα… (Γέλιο). Πραγματικά, δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Έχει τύχει, πολλές φορές, να βλέπω μπάντες να παίζουν τόσο δυναμικά και από κάτω να υπάρχει μιαν ατμόσφαιρα λες και βλέπουν θέατρο!

 

 Ροκ, καθαρός ήχος το 2011. Υπάρχουν αντοχές; Ποια η αντιμετώπιση; 

 

Θέλει γερό στομάχι, τρελή επιμονή και υπομονή. Πρέπει να είσαι άρρωστος, κανονικά άρρωστος με την μουσική, να έχεις πίστη στο έργο σου, χρόνο και όρεξη για δημιουργία. Αν δεις την μουσική μόνο με την όψη του χρήματος έχεις χάσει το παιχνίδι. Αργά η γρήγορα θα σε εκδικηθεί.

 

 

Αναρίθμησέ μου προβλήματα. Τι σας κρατάει πίσω. Ποιες είναι οι κλειστές σας πόρτες

 

Αρκετά προβλήματα. Και πάνω κάτω συνηθισμένα. Για πολλές μπάντες. Στην λίστα με τις… «αναποδιές» βάζω πρώτο τον χρόνο. Όσο μεγαλώνεις, δίνεις βαρύτητα σε άλλες υποχρεώσεις. Οικογένεια.  Δουλειά. Ακολουθείς άλλα μονοπάτια και η μουσική αρχίζει να απομακρύνεται από σένα. Κακά τα ψέματα, πρέπει να είσαι λίγο… αλητάκος για να αντέξεις το «παιχνίδι» της μουσικής στη ζωή σου. Να μην σε νοιάζει αν είσαι άφραγκος ή αν όλοι σε νομίζουν έναν ρέμπελο όταν γρατζουνάς μια κιθάρα από το πρωί ως το βράδυ.

 

Σημασία έχει να υπάρχει μια ροή στο έργο που κάνεις και να κινείσαι καθημερινά στα άκρα της δημιουργικότητάς σου. Χωρίς να σε νοιάζει ότι ματώνεις για αυτό δίχως αντάλλαγμα. Αργά η γρήγορα, αν έχεις πίστη, θα φτάσεις σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό. Για την καθάρια ψυχούλα σου.

 

 

 

 

Αμέσως μετά… Η σχέση που έχουν τα μέλη του συγκροτήματος μεταξύ τους. Διαφωνίες, είτε δημιουργικές είτε προσωπικές, τρελοί τσακωμοί, άλλοι απογοητεύονται εύκολα και τα παρατάνε, άλλοι την «ψωνίζουν» με το παραμικρό, η ανεργία και η αφραγκιά βάζουν φρένο στους περισσότερους. Αποτέλεσμα; Να αφήσουν τα όργανα και να ψάχνουν για κάνα μεροκάματο…

 

 

Υπάρχουν αυτοί που δεν εμπιστεύονται τα τραγούδια του δημιουργού και το βλέπουν εντελώς εγωιστικά, άλλοι παίζουν μόνο για τα φράγκα και τις γκόμενες ,άλλοι δεν αντέχουν την πολλή δουλειά στο στούντιο, τις εξαντλητικές πρόβες…  Όλα αυτά, πηγαίνουν το πράγμα πίσω και η μπάντα βρίσκεται σε μια στασιμότητα. Γιατί συνεχώς αλλάζει μέλη! Αν δεν δεις το συγκρότημα με σοβαρότητα, δεν θα σε δει ούτε αυτό, με τη σειρά του.

 

Πρέπει να έχεις πλήρη συνείδηση ότι μαζί με 4, 5 ανθρώπους θα δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Με πείσμα, μεράκι και τρέλα. Και όπου μας βγάλει. Ίσως βγει κάτι όμορφο, ίσως φάμε τα μούτρα μας. Το θέμα είναι να έχεις τα κότσια να το κυνηγήσεις μέχρι τέλους. Να πεις «το πάλεψα».

 

 

Επίσης, (ο Ζουκ δεν παίρνει ανάσα) τα γνωστά προβλήματα της προβολής και της προώθησης γενικότερα… Τα ραδιόφωνα παίζουν με λίστες, υπάρχουν κλίκες με μάνατζερ και γραφεία που προωθούν συγκεκριμένες φάτσες. Ειδικά εμείς, μια νέα μπάντα, στέλναμε συνεχώς με δελτία τύπου σε ραδιόφωνα, μουσικά site, facebook. Να γνωρίσουν τον πρώτο μας δίσκο. Οι περισσότεροι μας έγραψαν στα αρχίδια τους. Είναι κακό, ρε γαμώτο, να δείχνεις ότι υπάρχεις, μέσα από την ίδια σου τη δουλειά;

 

 

Φυσικά υπάρχουν παιδιά σε ραδιόφωνα και sites που είναι πέρα από κλίκες. Υπάρχουν και αυτοί που στηρίζουν ανεξάρτητα φρέσκα πράγματα. Στο φιλότιμο αυτών στηριζόμαστε.

 

 

 

 

Το μέλλον; Πως θα συνεχίσετε; Ο ρόλος του ίντερνετ; 

 

 

Θέλω να είμαι αισιόδοξος και ας είμαστε σε παράξενες εποχές. Σε δύο μήνες, ο πρώτος δίσκος μας, κλείνει ένα χρόνο κυκλοφορίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Το Διαδίκτυο είναι το Α και το Ω για τα Φρούτα… Μέσα από αυτό, η μουσική μας ταξιδέψε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, τα τραγούδια πέρασαν από αυτιά και κάποιοι πραγματικά τα αγάπησαν. Οφείλουμε πολλά στο Διαδίκτυο, είναι αλήθεια.

 

 

Το μέλλον… Δεν θέλω να το βλέπω με άγχος. Θέλω μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά να βρούμε τις ισορροπίες μας. Ξανά. Μακάρι να μην έχουμε καμία απώλεια μέλους στην πορεία…! Και να έχουμε ανάσες για  δουλεία… Μας περιμένει ένας δεύτερος δίσκος.

 

 

Αλκυονίδες μέρες. Προσωπική ανάμνηση; Η ιστορία είχε αίσιο τέλος; 

 

Είναι το πιο παλιό τραγούδι του δίσκου. Το έγραψα το 1999 σε ένα λεωφορείο καθώς πήγαινα Αλεξανδρούπολη. Είχα έτοιμα τα κουπλέ και ένιωθα πως κάτι λείπει. Μετά από 7 μήνες ήρθε και το ρεφρέν. Η μουσική ακολούθησε μετά από 2 χρόνια.Δεν θα μπω στην διαδικασία να εξηγήσω για τι μιλάει το κομμάτι. Αφήνω στον καθένα να φανταστεί την προσωπική του ιστορία.

 

 

 

 

Τι απαντάτε σ' αυτό: Μην σας αλλαξει το συστημα ρε παιδια. Το ελληνικο ροκ χρειαζεται μια βαθια ανασα... keratokampitis πριν από 6 μήνες.

 

@keratokampitis: Δεν πιστεύω να μας αλλάξει κάτι που απ’ έξω λάμπει και μέσα είναι σάπιο. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό, θέλω να πιστεύω, πως θα το αντιληφτούμε εγκαίρως. Θέλω να έχουμε την αξιοπρέπεια μας και την συνείδηση μας ήσυχη. Δεν ένιωσα ποτέ πως τα Φρούτα είναι ροκ γιατί δεν μας ενδιαφέρουν οι ταμπέλες. Παίζουμε μουσική και η μουσική είναι ουρανός ανοιχτός, χωρίς σύνορα.

 

και σ' αυτό: kaloyli an kai tipota prototipo.......pix lax me foni ligo apo xilina spathia..... MrHelloween23 πριν από 4 μήνες.

 

 

@MrHelloween23: Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους.

 

 

μα και σ' αυτό: Yparxei kapoios tropos na to katevasw afto to kommati giatii den mporw... :/EvitaGioni Πριν από 1 εβδομάδα.

 

@EvitaGioni: Στο στέλνουμε εμείς! Θα έρθεις σε επαφή μαζί μας στο facebook ή μ’ένα mail!

 

Δώστε μου ένα χειμερινό σας πρόγραμμα. Που θα μπορέσουν να σας ακούσουν; 

 

Αυτό το καλοκαίρι κάναμε διάφορα. Συναυλίες σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες. Για τον χειμώνα θέλουμε να κάνουμε μιαν εμφάνιση στην Αθήνα, πριν το τέλος της χρονιάς. Για τις υπόλοιπες πόλεις, θα δούμε. Και θα ενημερώσουμε. Θα δουλεύουμε και στο στούντιο το καινούριο μας υλικό.

 

 

Ζουκ, τι κρίνεις άδικο σε ό,τι ζεις τώρα; 

 

Ο καθένας, μακάρι να έπαιρνε αυτό που του άξιζε πραγματικά, φίλε μου. Πολλές αξιόλογες δουλείες, ιδέες, προτάσεις έχουν βγει προς τα έξω σε κάθε επίπεδο τέχνης. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις ανακαλύψει. Ή να τις στηρίξει αν θες. Πολλά διαμάντια χάθηκαν στην σκόνη του χρόνου… Το γιατί; Αυτό είναι άλλη μια μεγάλη, πονεμένη ιστορία.

 

Πες μου ό,τι άλλο θες να ακουστεί. Ό,τι. 

 

Βρείτε μας και επικοινωνήσετε μαζί μας. Για να μας ακούσετε και να μαθαίνετε νέα μας. Που; Εδώ:


FACEBOOK (profile):

http://www.facebook.com/frouta

 

 

FACEBOOK (page):

http://on.fb.me/hbsnZr

 

 

YOUTUBE:

http://www.youtube.com/user/MrFrouta

 

 

 TWITTER:

https://twitter.com/#!/froutatoudasous

 

 

 MYSPACE:

http://www.myspace.com/froutatoudasous

 

 

 ΜΑΙL: froutatoudasous@googlemail.com και polyszouk@gmail.com