Youropia Flag


02 Απριλίου 2012
Ειδήσεις
Η παραλία του Μπουτάρη
Ένα πρωινό στη Σαλονίκη. Με τη φωτογραφική στο 'να χέρι και τη μπουγάτσα στ' άλλο, κάναμε «έφοδο» στο εργοτάξιο της Παραλίας. Τα ντοκουμέντα, μόνο για τα μάτια σας...

Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας
Κωνσταντίνος Νάκης

Επιμέλεια: Ειρήνη Λαλίδου

 

 Ο «ατσαλάκωτος» με τα άπλυτα, έκανε 12 χρόνια να στρώσει μερικά μέτρα παραλίας. Ο κυρ-Γιάννης τα σήκωσε όλα, σε κάτι μήνες. Δεν παν να του σέρνουν τα απίστευτα; Αν μπορεί να προσφέρει κάτι, θα το κάνει.

 

 

 

 

 


Επιμένουμε στο «Γουστάρεις; Μπουτάρης.»

Η Youropia έσκασε μύτη ένα άκυρο πρωινό στη φανταστική παραλία της Θεσσαλονίκης. Εργοτάξιο; Μπα. Κάτι διαφορετικό. Ορυχείο της ΔΕΗ θυμίζει.

 

  

 

 


Αλλά καθώς βαριέμαι να περιγράψω όσα είδα, έβγαλα μια ντουζίνα φωτογραφίες για την πάρτη σας.

 

 

 

Το σχέδιο λέει αυτά:

«Με την ολοκλήρωση των έργων και παρά την μείωση της τάξης του 52,5% στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η πόλη να αλλάξει ριζικά πρόσωπο και να γίνει ακόμα πιο όμορφη. Τα 3 χλμ. που πρόκειται να αναβαθμιστούν θα περιλαμβάνουν 13 θεματικά πάρκα, τα οποία θα ξεκινούν από το Μέγαρο Μουσικής.

   Οι μυρωδιές του Θερμαϊκού, δυσκολότερες από ποτέ…

 


Η νέα Παραλία θα περιλαμβάνει δύο σειρές σιντριβανιών προς το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έναν τεχνητό λόφο όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε την θέα από ψηλά, καθώς και έναν ελαιώνα κτισμένο σε ξερολιθιές.

 


 

 


 

Πάντως, ο Μέγας δείχνει σπέσιαλ. Στρατηλάτης στο φυσικό του έδαφος και όχι εναέριος.

 

 


Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 2,5 χρόνια (αν όλα πάνε καλά φυσικά), ενώ συνολικά αναμένεται να φυτευτούν 7.500 νέα δέντρα και θάμνοι, όλα αειθαλή για να μην πέφτουν φύλλα στα νερά των σιντριβανιών που θα δημιουργηθούν.

 


 

 

Εικόνες Θεσσαλονίκης που θα χαθούν σύντομα, αλλά την εμφανίζουν πιο… εναλλακτική από ποτέ.

 


Τα οκτώ νέα πάρκα που θα δημιουργηθούν θα είναι τα εξής: ο κήπος του Απογευματινού Ήλιου( με συνολική έκταση πρασίνου 2.652τ.μ), ο κήπος της Άμμου που θα περιλαμβάνει μικρή αμμουδιά και έκταση πρασίνου 5.981τ.μ, ο κήπος του Ίσκιου που θα περιλαμβάνει 15 δέντρα, ο κήπος των Εποχών που θα έχει συνολική έκταση πρασίνου 10.053 τ.μ., ο κήπος του Φωκά με 4.375 τ.μ πράσινο, ο κήπος της Μεσογείου με 6.935τ.μ πράσινο και ο κήπος των Γλυπτών εκεί όπου σήμερα είναι το παρκινγκ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.
»

Youropia

 

 

 

 Πολλή λάσπη ρε παιδιά. Μακάρι να βγει σε καλό.

 

 

 Ελπίζουμε να μην επαληθευθούν οι φόβοι που εκφράστηκαν στη Youropia, που αλλού, από τη συνάδελφο Έλενα Φώτου:

«Το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο εκτός από ένα: για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως το ενδιαφέρον για την γνώμη του πολίτη πήγε περίπατο σε μια εκδήλωση που για τα μάτια του κόσμου είχε γίνει για τον ίδιο. Οι πολίτες κλήθηκαν όταν το πλοίο είχε ήδη σαλπάρει. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που έχει δυνατότητες να γίνει κάτι παραπάνω από «Μητρόπολη των Βαλκανίων», φαίνεται πως συνεχίζει να κατακερματίζεται από ανθρώπους που απλά δεν θέλουν άλλο ένα ευρωπαϊκό κονδύλιο να πάει χαμένο.

 
 

 

 

Η πόλη έχει περισσότερο ανάγκη το πράσινο και όχι «ψαγμένες» κατασκευές που ουσιαστικά σε κανέναν δεν θα αρέσουν στο τέλος (αφού κανένας άλλωστε δεν ρωτήθηκε για αυτές) και σε κανένα δεν θα χρησιμεύσουν. Η πόλη έχει ανάγκη από πάρκα που θα μας γεμίζουν οξυγόνο και θα μας φέρνουν πιο κοντά, θα μας κάνουν να νιώθουμε έστω και λίγο ελεύθεροι και όχι από γήπεδα τένις ή από ακόμα ένα χώρο πολυτελούς εστίασης, έχουμε πνιγεί από αυτά.

 

 

 

 

Οι πιτσιρικάδες παίζουν ανενόχλητοι στο μπόλικο χώμα. Επικίνδυνο αλλά ωραιότερο θέαμα από ποτέ.

 

 

Ο πολίτης έχει ανάγκη να αναπνεύσει και να ζήσει σε ένα αστικό περιβάλλον που θα του επιτρέπει να οραματίζεται πιο αισιόδοξα το μέλλον. Το τσιμέντο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το καταφέρει αυτό. Η υποκρισία του τύπου «ενδιαφέρομαι για τον πολίτη αλλά δεν βαριέσαι, δεν τον ρωτάω για τίποτα» και τον ενημερώνω εκ των υστέρων πρέπει επιτέλους να σταματήσει από τους ανθρώπους που δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως δεν θα κάθονται για πολύ καιρό ακόμα στις καρέκλες που έχουν αναπαυθεί.»

 

 

 

 

 

Στην τελική, κι έτσι να την αφήσουν, δεν θα χαλάσει κανέναν. Θα μπορούν να κάνουν πύργους στην άμμο…