Youropia Flag


25 Φεβρουαρίου 2012
Ειδήσεις
H Youropia πάει Βαρκελώνη
Παράδοση, πολιτισμός, καινοτομία και.... σουρεαλισμός σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

 Άρης Μυρίσκος

 

 

 

Όχι δεν είναι για να ζηλέψεις. Εγώ απλά σου σκουντάω επίμονα τον ώμο. Σήκω! Αν μπορείς μην το αφήνεις. Αξίζει!

 

Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση λοιπόν, όταν ακόμη μας έπαιρνε που και που και για κανένα ταξιδάκι, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε μερικές αξέχαστες εμπειρίες και σίγουρα μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία ζωής σε μια μαγευτική πόλη έτσι ώστε γυρνώντας πίσω στα δικά μας τα λημέρια να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα. Καλά οκ αυτό κράτησε για μερικές ώρες, άντε μέρες. Μετά δυστυχώς, αν και όχι πολύ εύκολα, προσαρμοστήκαμε στα γνωστά. Όπως και να χει πάντως κάτι μας έμεινε. Και αυτό το κάτι ήταν σημαντικό.

 

Βαρκελώνη λοιπόν με τα όλα της. Gaudi, Dali, Picasso.....camp nou.... Σε όλα έριξε την ματιά του το λαίμαργο βλέμμα μας και παρόλα αυτά 7 ημέρες και πάλι μπορούσες να πεις ότι δεν σου έφτασαν για να τα δεις όλα.

 

Από που να ξεκινήσω...Δεν ξέρω. Ας κάνω την αρχή με μια εικόνα. Έτσι και αλλιώς αυτή θα επικρατήσει και στην συνέχεια. Τα περισσότερα που είδαμε από κοντά περιγράφονται πιο εύκολα έτσι.

 

 

 

Αρχικά ανεβαίνοντας κάπου ψηλά προσπαθήσαμε να πάρουμε μια συνολική εικόνα της πόλης. Πράγμα αρκετά δύσκολο μέσω μιας και μόνο φωτογραφικής απεικόνισης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατεβαίνοντας στην συνέχεια στο κέντρο το χέρι μου που δεν σταμάτησε στιγμή να κρατά την κάμερα δεν ήξερε προς τα που πρώτα να γυρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν είναι για ένα πράγμα ξεχωριστή η Βαρκελώνη, αυτό σίγουρα είναι τα κτήριά της και ειδικότερα τα έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí  που δεσπόζουν μέσα σε αυτήν.

 

 

 

 

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εντυπωσιακή εκκλησία Sagrada Familia για την οποία μετά από πολλές προσπάθειες να την φωτογραφίσω κατάλαβα ότι μόνο με κολλάζ θα μπορούσα να την έχω ολόκληρη στον υπολογιστή μου...

 

 

 

 

Ασύγκριτη, όμως, δεν την λες... Αρκεί μια ματιά σε αυτήν της παραδοσιακής πόλης Girona βόρεια της Βαρκελώνης, όπου επίσης δεν παραλείψαμε να πάμε.

 

 

 

 

 Ούτε και αυτή χωρούσε ολόκληρη στην κάμερα...

 

 

 

 

Συνεχίζοντας τώρα σε ένα διαφορετικό επίπεδο τέχνης, σε έναν από τους λόγους που ταξιδέψαμε στην Βαρκελώνη....

 

 

 

 

Στο μουσείο του Salvador Dali.

 

Τα υπερρεαλιστικά έργα της εκκεντρικής αυτής φυσιογνωμίας του 20ού αιώνα σε εντυπωσιάζουν και σίγουρα σε βάζουν σε σκέψεις, αν καταφέρεις να τα ερμηνεύσεις και να κατανοήσεις τον ενδοκόσμο του διάσημου καλλιτέχνη έστω και στο ελάχιστο.

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Dali είναι τα "ρολόγια" με τα οποία προσπάθησε να απεικονίσει την ρευστότητα του χρόνου και να μας κάνει να δούμε δύο διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή: Το χρόνο και τη φύση.

 

Η ικανότητα του ζωγράφου να δημιουργήσει μέσα από διαφορετικά πράγματα κάτι ενιαίο είναι χαρακτηριστική σε αρκετά έργα του.

 

 

 

 

Όπως διακριτό είναι και το στοιχείο του σουρεαλισμού στα περισσότερα από αυτά.

 

 

 

 

 

 

Επειδή, όμως, πολιτισμός δεν σημαίνει μόνο τέχνη και αρχιτεκτονική...

 

 

 

 

...δεν μπορούσαμε να αφήσουμε το τεράστιο Camp Nou!

 

 

 

 

Μια τελευταία βόλτα στην πόλη πριν φύγουμε μας οδήγησε στο μαγικό σιντριβάνι με την τέλεια ηχητική υπόκρουση  κλασσικών μελωδιών.

 

 

 

 

 

Το μέρος αυτό τελικά αποδείχτηκε και το πιο ξεχωριστό...