Youropia Flag


03 Δεκεμβρίου 2014
Ειδήσεις
Ο νέος δίσκος του... Παντελή Παντελίδη
Πέντε συμπεράσματα που βγάλαμε ακούγοντας τον νέο δίσκο του Παντελή Παντελίδη.

 

Όχι για να μη λέτε ότι δεν κάνουμε τίποτα για εσάς. Τα πάντα κάνουμε για εσάς. Βάζουμε την υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία σε κίνδυνο για να μπορείτε να διασκεδάζετε εσείς.


Ο νέος δίσκος του Παντελή Παντελίδη αποτελεί μεγάλο γεγονός για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού. Υπάρχουν παντού δίπλα μας άνθρωποι που περιμένουν πως και πως τον Παντελή να μιλήσει στην καρδιά τους. Να μιλήσει για αυτούς και να πει αυτά που κάποιος έπρεπε να πει επιτέλους.


Άσχετα αν αυτά που λέει στους στίχους που γράφει ο ίδιος πολλές φορές δεν βγάζουν νόημα. Αλλά τι νόημα να βγάλει η καψούρα;


Κάτσαμε λοιπόν και ακούσαμε τον δίσκο δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στίχους και κρατήσαμε κάποιες σημειώσεις τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας.

 

 Τα ρούχα μου από τα σχοινιά σου


Έχουμε ακούσει απειλές και απειλές σε επερχόμενους χωρισμούς. Δεν θα βρεις άλλον σαν κι εμένα, ποιος θα σε συντηρεί τώρα μωρή, σου εύχομαι ο επόμενος να είναι μικροτσούτσουνος, θα σε στοιχειώσω για πάντα, στο πρόσωπο του άλλου θα βλέπεις το δικό μου και άλλα τέτοια ωραία.


Ποτέ όμως δεν ακούσαμε απειλή παρόμοια με αυτή που υπάρχει στο τραγούδι τα σχοινιά σου. Ο Παντελής αφού υπενθυμίζει πολλές φορές στην σύντροφο του ότι αυτός είναι που κρατάει τη σχέση τους ζωντανή γιατί γίνεται θυσία και για τους δύο, πετάει έναν στίχο βγαλμένο μέσα από την καθημερινότητα ενός ζευγαριού.


«Μα για φαντάσου όλα τα ρούχα μου να λείπουν απ’ τα σχοινιά σου…».


Αυτό όντως πόνεσε. Για να το κάνουμε λιανά δηλαδή, ο Παντελής Παντελίδης θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απώλεια για τη σύντροφο του αν χωρίσουν θα είναι ότι δεν θα έχει πλέον την τιμή να πλένει τα σωβρακάκια του και να τα απλώνει στο μπαλκόνι. 


 Νεκρός σε τροχαίο


Το τραγούδι «Πίνω από κει ψηλά για σένα» πρέπει να είναι η πρώτη καταγραφή τροχαίου δυστυχήματος σε στίχο. Ο Παντελής σηκώνεται αθόρυβα από το κρεβάτι για να μην τον καταλάβει η γυναίκα που κοιμάται δίπλα του. Στη συνέχεια φεύγει από το σπίτι, μπαίνει στο αμάξι, πατάει γκάζι και την ώρα που πάει να ανάψει τσιγάρο ΜΠΑΠ!


Την πόρτα έκλεισα σιγά

Τ’αμάξι έβαλα μπροστά

Και στην καρδιά μου είπα να χτυπά αθόρυβα


Γκάζι πατάω δυνατά

Ένα τσιγάρο και φωτιά

Μα να τ’ανάψω κοριτσάκι μου δεν πρόλαβα


Το ΜΠΑΜ στη συγκεκριμένη περίπτωση υπονοείται αλλά αμέσως μετά μεταφερόμαστε εκεί ψηλά που ο Παντελής μετανιωμένος πίνει από τον άλλο κόσμο και αφιερώνει ένα τραγούδι στη γυναίκα που παράτησε το προηγούμενο βράδυ.


Ότι δηλαδή το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις πεθάνεις (η μεταθανάτια ζωή είναι δεδομένη στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι να βάλεις ένα ποτάκι και να κλάψει τη μοίρα σου. Παντελή όχι! Είσαι φάντασμα πλέον μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, ο κόσμος δεν χρειάζεται αλκοολικά φαντάσματα. 


 Σκούπισε τα πόδια σου και πέρασε


Έχουμε ασχοληθεί ξανά με αυτό το τραγούδι και οι στίχοι του έχον σχολιαστεί αρκετά. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον καλλιτέχνη να μιλήσει για το θέμα.


«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ντρέπεσαι για τίποτα. Ακόμα και για τον στίχο που θα ακουστεί ακραίος. Μια ιστορία είναι κι αυτό το τραγούδι. Για μια γυναίκα που μπήκε στη ζωή μας και τη λέρωσε. Τώρα της ζητώ να καθαρίσει από τις αμαρτίες και να έρθει μέσα. Ναι, έτσι μιλάω και στην καθημερινότητά μου. Απλά, αυθεντικά. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος και Ζητάς να μπεις».


Όντως ο στίχος ακούγεται ακραίος. Ειδικά αν έχεις σφουγγαρίσει λίγο πριν. Φαντάζεσαι να σου λερώσουν;


 

Ο πρώτος ελληνικός ύμνος για τους λυκάνθρωπους


Αν και σε χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία οι λυκάνθρωποι έχουν περάσει εδώ και καιρό στην ποπ κουλτούρα (ταινίες, σειρές, μουσική) στην Ελλάδα  είναι η αλήθεια ότι έχουμε μείνει λίγο πίσω. Εδώ έρχεται ο Παντελής Παντελίδης να τα αλλάξει όλα αυτά αφού ονομάζει τον δίσκο του «Πανσέληνος και κάτι» και φυσικά υπάρχει και το ομώνυμο τραγούδι.


Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον μύθο οι λυκάνθρωποι μεταμορφώνονται όταν έχουμε Πανσέληνο. Όταν λοιπόν είμαστε σε φάση «Πανσέληνος και κάτι» η μεταμόρφωση έχει ολοκληρωθεί. Πάμε στον στίχο.


Αν πάθεις κάτι, το ‘χω γινάτι

Πανσέληνο και κάτι θα ‘ρθω να σε βρω

Αν πάθεις κάτι, το ‘χω γινάτι

Πανσέληνο και κάτι πάω να σκοτωθώ


Διαφωνεί κάνεις ότι με αυτό τον στίχο ο Παντελής αποκαλύπτει ότι είναι λυκάνθρωπος; 


 Ομοιοκαταληξία


Το τραγούδι «Χτύπα» περιέχει το ιδανικό ρεφρέν ελληνικού λαϊκού σουξέ. Έχει τέσσερις  λέξεις που κάνουν ομοιοκαταληξία. Χτύπα, είπα, τσίπα, τρύπα.


Χτύπα, για τα λόγια που είπα

Και ας στάζει η τρύπα από την καρδιά

Χτύπα, δε σου έμεινε τσίπα

Και εγώ θα γυρίσω απ’ την άλλη μεριά


Η μόνη δισύλλαβη λέξη που τελειώνει σε ΠΑ και δεν χρησιμοποιείται στο τραγούδι είναι ΠΙΠΑ. Η οποία λέξη όπως θα ξέρετε έχει διττή ερμηνεία. Η πίπα είναι ταυτόχρονα καπνιστικό εργαλείο αλλά και η πράξη του πεοθηλασμού.


Σκεφτείτε λοιπόν το τραγούδι αν αντικαταστήσουμε τη λέξη χτύπα, με τη λέξη πίπα. Θα ήταν κάπως έτσι.


Πίπα, για τα λόγια που είπα

Και ας στάζει η τρύπα από την καρδιά

Πίπα, δε σου έμεινε τσίπα

Και εγώ θα γυρίσω απ’ την άλλη μεριά 

 

via