Youropia Flag


13 Ιουνίου 2015
Ειδήσεις
Oι μεγαλύτερες αποδράσεις στην ιστορία
Βγαλμένες απο το Hollywood. Όσο απίθανες και αν φαίνονται, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Αποδράσεις που κλονίζουν τα παγκόσμια θεμέλια του εγκλεισμού. Ένα μικρό αφιέρωμα στις πιο παράξενες όλων των εποχών.

 Aπόδραση από το Αλκατράζ

 

 

Το Αλκατράζ χαρακτηριζόταν ως η πιο ''ασφαλής'' φυλακή, και η φυλακή από την οποία κανένας και τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι' αυτό το λόγο η ηρωική απόδραση τριών αντρών συγκλόνισε τη σύγχρονη ιστορία του εγκλεισμού. Ο «Βράχος», όπως χαρακτηριζόταν το μέρος στο οποίο ήταν χτισμένη η φυλακή, βρίσκεται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Φιλοξενούσε τους χειρότερους των χειροτέρων, ανάμεσα τους, οι Frank Morris, John και Clarence Anglin (όλοι καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη). Η ''δουλειά'' έγινε με ενα μεταλλικό κουτάλι και μ' ένα τρυπάνι προερχόμενο απο μια ηλεκτρική σκούπα. Πέρα από αυτό οι τρόφιμοι ''σκέπαζαν'' τον ήχο με την μελωδία ενός ακκορντεόν και αντικαθιστούσαν τις παρουσίες τους (όταν εργάζονταν), με πάνινα ομοιώματα. Οι τότε αρχές δημοσιοποίησαν ότι η απόδραση δεν ήταν επιτυχής και πως οι τρεις άντρες πνίγηκαν στην θάλασσα, πράγμα που δεν επαληθεύτηκε ποτέ γιατί δεν βρέθηκαν οι σωροί των δραστών.Το γεγονός αυτό και ο κλονισμός του μύθου για την απόδραση από το Αλκατράζ έκανε πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood στην ομώνυμη ταινία το 1979.

 

 

Η απόδραση του Ναπολέοντα

 

 

Την άνοιξη του 1814, ο Ναπολέων αναγκάστηκε να παραδοθεί και εξορίστηκε στο μικρό νησί Έλβα της Μεσογείου. Το νησί δεν ήταν φυλακή, υπήρχαν ωστόσο ναυτικές δυνάμεις που επιτηρούσαν τις ακτές. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο δαιμόνιο Ναπολέων να εγκαταλείψει απαρατήρητος το νησί με μια μικρή ομάδα Γάλλων και να φτάσει στις ακτές της Γαλλίας. Σε ένα περίφημο περιστατικό, το γαλλικό απόσπασμα που στάλθηκε για να αναχαιτίσει τους εισβολείς, όταν κατάλαβαν ότι ο φυγάς ήταν ο αυτοκράτορας, ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί του. Και πολύ σύντομα όλο -σχεδόν- το έθνος θα στεκόταν και πάλι στο πλευρό του. 

 

 

John Dillinger

 

 

Ο διάσημος γκάγκστερ της εποχής είχε μεταφερθεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ιντιάνα, λόγω ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού. Λίγους μόνο μήνες πριν, η συμμορία του τον είχε βοηθήσει να δραπετεύσει από φυλακές του Οχάιο, όπου και κρατούταν για ληστεία τράπεζας. Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Crown Point είχαν τη φήμη του Αλκατράζ αναφορικά με την απιθανότητα απόδρασης. Ωστόσο στις 3 Μαρτίου 1934, ο Dillinger κατάφερε να αποδράσει χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πιστόλι που είχε σκαλίσει μόνος του (σύμφωνα με το FBI). Και φυλάκισε και τους φρουρούς στο αυτοκίνητο του διευθυντή πριν φύγει! «Αν ξαναδώ τον John Dillinger», έλεγε κατόπιν ο Holley, «θα τον εκτελέσω με το πιστόλι μου». Νωρίτερα, το Γενάρη ο ίδιος άνθρωπος έλεγε: «Ξέρω ότι είναι ένα κακό παιδί και φυγάς, μπορώ όμως να τον διορθώσω». Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, o John θανατώνεται μετα απο τρομερή καταδίωξη στο Chicago.

 

Το τούνελ

 

 

Στις 25 Απριλίου 2011, περισσότεροι από 480 φυλακισμένοι Ταλιμπάν απέδρασαν από τις φυλακές Sarposa στην πόλη Κανταχάρ, μέσω τούνελ που είχαν σκάψει. Το υπόγειο πέρασμα, με μήκος 320 μέτρων, περνούσε κάτω από κυβερνητικά κτίρια. Οι δεσμοφύλακες ανακάλυψαν την απόπειρα απόδρασης αφότου και ο τελευταίος αντάρτης είχε βγει από το τούνελ. Η θεαματική αυτή απόδραση δεν είναι η συγκλονιστικότερη στη συγκεκριμένη φυλακή: το 2008, σε μια συντονισμένη επίθεση των Ταλιμπάν, 900 τρόφιμοι κατάφεραν να διαφύγουν…

 

 

Κώστας Παλαιοκώστας

 

 

Κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού επιχείρησαν όχι μία, αλλα δύο φορές και επιτυχημένα, οι υπόδικοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι. Την πρώτη το 2006 και την δεύτερη το 2009. Στην δεύτερη το ελικόπτερο, που είχε ενοικιαστεί από την εταιρεία Interjet, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή και στο σχέδιο πτήσης είχε δηλώσει ως σχέδιο πτήσης Ελευσίνα-Μέγαρα-Ιτέα, όπου και έφθασε μετά τις 14:30 και παρέλαβε δύο άτομα και άρχισε τη διαδικασία της επιστροφής. Επάνω από την Ελευσίνα οι επιβαίνοντες απείλησαν τον πιλότο με πολυβόλο και χειροβομβίδα και τον ανάγκασαν να κατευθυνθεί επάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού...

 

 

                                                                                                 Μπέικος Νίκος